Du som står i beredskap att köpa en valp har en fantastisk resa framför dig. Hunden du får med dig hem behöver kärlek, träning, uppmärksamhet och tid. Det är viktigt att du tänker igenom ditt beslut noga, för ett hundköp är inte något som du bör hasta in i, utan ett beslut för livet. Tänk på att hunden inte bara ska passa dig och ditt liv just idag, utan vara en del av din vardag under de kommande 10, 15 eller ibland 20 åren. Din hund blir snabbt en given familjemedlem och en tillgiven kompis som alltid finns där. 

När du väl bestämt dig för att köpa hund behöver du planera och organisera. Förbered dig själv, dina närstående och ditt hem för den nya familjemedlemmen. 

Saker att tänka på vid valpköp

Rätt tidpunkt

Valpar föds under hela året och vi säljer valparna från att de är 12 veckor gamla. Då har de fått sin första vaccination och börjat separera sig från mamman. Du bör dock tänka över hur ditt eget liv ser ut i samband med att du tar hem valpen. Många väljer att ta några dagar eller veckors semester för att kunna spendera tid med valpen i början, vilket vi också rekommenderar. Det är även bra att räkna med att valpen kan sova dåligt de första nätterna innan den blivit van vid dig och din bostad. Du bör också kunna avsätta tid och energi till att träna valpen redan från det att den är några månaders gammal, ofta flera gånger i veckan. På samma sätt behöver du ha tid och energi till att promenera och leka med valpen på en daglig basis.

Praktiska detaljer

Innan du tar hem valpen är det bra att tänka igenom praktiska detaljer. Du bör ha en sovplats redo i ditt hem, och tänk också på att köpa hem mat till hunden. Det foder du väljer ska vara anpassat efter rasen och hundens ålder. Du bör också ha en vattenskål som hunden kan dricka vatten ur dag och natt, och du kan behöva ett koppel. Många väljer också att köpa en liten leksak till hunden. 

Saker att tänka på vid valpköp

Kärlek och tålamod

En valp är på många sätt som en liten bebis. Kom ihåg att valpen flyttas från sin mamma och sina syskon och det kan därför ta några dagar för hunden att vänja sig vid sin nya situation och vid dig. Ge hunden kärlek, kärlek och åter kärlek. Tillsammans med stor portion tålamod och en vilja att träna och jobba tillsammans med hunden räcker det en lång bit på vägen. Att bara vara där och spendera mycket tid i samma rum som valpen är att rekommendera under den första tiden.