En härlig, energifylld bästa kompis hittar du här hos oss på Tibridge Kennel. Våra hundar av rasen American Staffordshire Terrier, eller Amstaff som den också kallas är glada, busiga och trevliga hundar som med rätt träning och uppfostran kommer växa upp till fantastiska vuxna hundar med en nyfiken syn på världen. 

Vi är måna om att de hundar vi föder upp följer rasens standard, och att de mår bra både till kropp och själ. Nedan följer en lista över rasens standard.

Rasstandard för American Staffordshire Terrier

Helhetsintryck

En American Staffordshire Terrier eller Amstaff ska ge intryck av explosivitet, smidighet och en stor styrka för sin storlek. Den är muskulös och samtidigt smidig. Rasen är kompakt byggd med runt 45 centimeter i mankhöjd.

Karaktär

En American Staffordshire Terrier eller Amstaff är busig, nyfiken och intresserad av sin omgivning. Hunden har en stor portion energi och är som regel glad och positiv med ett stort självförtroende på gränsen till kaxighet. En skygg eller rädd Amstaff är en inte typisk för rasen. Hunden är intresserad av att lära sig och samarbetar gärna, men kan också testa gränser och framförallt i ungdomen kan den vara tålamodsprövande. Med rätt träning växer den dock upp till en trevlig och tillgiven kamrat.

Rasstandard för American Staffordshire Terrier

Huvud

Hundens huvud är medellångt och djupt, och bärs högt och stolt. Skallen är bred och stopet är tydligt markerat. En American Staffordshire Terrier eller Amstaff har en svart nostryffel och nospartiet är avrundat på ovansidan för att sedan falla tvärt under ögonen. Detta är en hund med kraftig käke med saxbett, och underkäken är mycket stark med god bit förmåga. Ögonen är runda och mörka, och de sitter lågt och brett isär. Ögonkanter utan pigment är inte tillåtet. Hundens öron sitter högt på huvudet och kan vara både kuperade eller okuperade, där det senare är att föredra.

Kropp

Hundens kropp är stabil med låg tyngdpunkt som ligger på främre delen av kroppen. Ryggen är kort och sluttar från manken ner mot bakdelen. Hunden är framtung. Bröstkorgen är bred och djup med välvda revben. Frambenen sitter brett isär, bakbenen något tätare. Svansen är kort i förhållande till hundens storlek och sitter lågt. Den smalnar av till en fin spets och ska inte vara rullad eller ligga upp mot ryggen. Det är förbjudet med svanskupering i Sverige. En American Staffordshire Terrier eller Amstaff har en kort päls som kan komma i flera nyanser eller vara fläckig, dock är helvita Amstaffer inte tillåtet.