American Staffordshire Terrier kallas också ofta för Amstaff, som traditionellt sett är den amerikanska beteckningen på rasen. Detta är en hundras med rötter i just USA och rasen godkändes 1963 av American Kennel Club (AKC). Innan dess ansågs American Staffordshire Terrier och Pit Bull Terrier vara samma ras, men när utvecklingen drev dem i olika riktningar blev de katalogiserade som två raser under 1960-talet. Det är en populär och livlig hund, med en stark personlighet och glatt sinne. American Staffordshire Terrier bör dock tränas och fostras för att inte bli vild och ohanterlig, och hunden gillar att gå på kurser och träna både lydnad och spår.

En busig hund med karaktär

I flera länder är American Staffordshire Terrier, eller Amstaff, en av de absolut populäraste hundraserna, och i till exempel Belgien, Spanien och Australien ser man ofta dessa hundar på gator och i parker tillsammans med sin husse eller matte. I andra länder är hundrasen däremot förbjuden, till exempel Danmark, Norge, Tyskland och i vissa amerikanska delstater. Frankrike har valt att tillåta rasen men det förekommer vissa restriktioner som att hunden måste ha munkorg på offentliga platser. Anledningen till detta och till att American Staffordshire Terrier är förbjuden i vissa länder beror på hundens rykte som en bråkig och stökig hund som är svår att tygla. Hunden är ursprungligen en blandning av bulldog och terrier och det avspeglar sig i temperamentet som ofta kan beskrivas som en blandning av nyfiken busighet och hetsig envishet med en stor portion självförtroende som gränsar till kaxighet.

American Staffordshire Terrier

En Amstaff som inte får korrekt träning och uppfostran kan uppfattas som aggressiv, helt enkelt för att hunden inte lärt sig hur den ska hantera all sin energi och hur den ska uppföra sig. Tibridge kennel är ett levande bevis för att Amstaff-hundar som tränas och fostras noga redan från unga år växer upp till fantastiska hundar som lär sig tygla sin energi, och som inte har några som helst problem att hantera sociala situationer med barn och vuxna. Vår mångåriga erfarenhet har lärt oss att en American Staffordshire Terrier kräver tid och intresse, och om du är intresserad och villig att jobba tillsammans med din hund kan du få en fantastisk kompanjon och en energifylld kompis att leka och träna med.

Ett stabilt energiknippe

En American Staffordshire Terrier är en mindre ras som ofta inte blir högre än 45 cm i mankhöjd. Hunden är en stabil bit som ger intryck av styrka, explosivitet och smidighet. En Amstaff har en bred bröstkorg, brett ställda framben och ett stolt huvud som bärs högt. Denna ras beskrivs ofta som massiv och ger ett kompakt intryck, samtidigt som hunden är ganska liten. En American Staffordshire Terrier har en kort och ganska lågt sittande svans, och pälsen är kort och lättskött. Hunden är mycket lättskött när det gäller de yttre attributen men har ett busigt lynne och behöver träning för att lära sig kanalisera sin energi.

En Amstaff som tränas rätt kan bli en perfekt partner som följer med överallt och som helt enkelt blir din bästa vän. Hundarna som vi på Tibridge kennel avlar fram är glada, positiva och fulla av livsglädje, och vi är stolta över att kunna erbjuda hundar med god stamtavla och som mår bra både på in- och utsidan. Om du behöver hjälp och tips för hur du bäst sköter om och tränar din American Staffordshire Terrier hjälper vi gärna till.